Intrebari
Frecvente
Despre saltele, rame de pat, somiere si alte accesorii.
De ce este important somnul?
Somnul este foarte important pentru o viata sanatoasa, precum este si alimentatia sanatoasa si miscarea zilnica. Un somn odihnitor de calitate este un factor indispensabil pentru o stare generala buna, are influenta asupra calitatii vietii de zi cu zi. In timpul somnului creierul proceseaza informatiile primate in timpul zilei, stocheaza datele importante iar trupul se regenereaza.
Este adevarat ca a trage un “pui de somn” este daunator?
Nu este nimic rau in a trage un pui de somn in timpul zilei. Cateodata este foarte folositor, mai ales in cazul in care corpul este suprasolicitat. Problema apare in cazul in care acest lucru se intampla din ce in ce mai des, pentru ca poate semnala ca somnul fie nu este suficient, fie nu este de calitate, iar motivele pot fi cauzate de probleme de sanatate. Daca observati aceste simptome adresati-va medicului.
Oare salteaua influenteaza calitatea somnului?
Salteaua este un accesoriu care asigura o trezire placuta, odihnitoare sau din contra una obositoare. In cazul in care de fiecare data va treziti obosit cu gatul amortit, cu dureri de coloana, pe zi ce trece va simtiti mai deprimat si mai obosit, sunt semne ca suprafata pe care dormiti este uzata, nu asigura corpului o sustinere adecvata, deci a sosit vremea sa va schimbati salteaua.
Cat timp sa petrecem dormind?
Conform statisticilor o persoana obisnuita are nevoie de 7-8 ore de somn pentru o regenerare totala. Acest interval de timp este influentat in mare parte de efortul depus in timpul zilei. Daca dormiti prea mult la sfarsit de saptamana este dovada ca nu va-ti odihnit suficient in timpul saptamanii.
Ce am de facut sa dorm mai bine?
Sunt cateva reguli pe care daca le respectam vom avea un somn mai odihnitor si de calitate. In primul rand incercati sa va culcati seara la aceeasi ora si dimineata sa va treziti la aceeasi ora, chiar si la sfarsit de saptamana. Acest lucru ajuta la mentinerea in echilibru a ceasului biologic. Sa nu consumati mancare inainte cu doua ore de culcare, pentru ca va solicita sistemul digestiv si produce insomnie. Inainte de culcare incercati sa va relaxati, sa va puneti in ordine gandurile. In final este foarte important crearea unui mediu corespunzator somnului: o saltea care sa asigure o sustinere adecvata, o incapere nu prea calda, liniste si intuneric.
Care este durata suficienta de somn? Ce pot face cei care lucreaza in diferite schimburi pentru obtinerea unui somn odihnitor?
Durata somnului poate diferi de la 5 la 10 ore, in functie de starea de oboseala. Persoanele care lucreaza in schimburi de ture necesita acelasi interval de somn ca cei care lucreaza doar ziua. Din acest motiv este necesar sa ne cream conditiile necesare, cum ar fi: o camera racoroasa, a face intuneric, iar impotriva zgomotului este recomandat folosirea dopurilor auriculare.
Este o problema daca intotdeauna adorm pe canapea in fata televizorului, dar nu reusesc sa adorm in pat?
Daca adormiti frecvent pe canapea este semnul ca nu dormiti bine noaptea in pat, si nu va odihniti suficient din cauza saltelei, sau canapeaua este mai confortabila. In ambele cazuri asigurati-va ca aveti un regim normal de dormit si verificati-va salteaua daca au aparut denivelari pe suprafata de dormit. In acest caz a sosit timpul sa investiti intr-o saltea noua.
Cui sa ma adresez daca simt ca am probleme cu somnul?
Daca va-ti convins ca ati creat toate conditiile necesare somnului, si totusi nu reusiti sa dormiti bine si sunteti permanent obosit si somnolent, in acest caz ar putea fi o problema de sanatate si consultati-va medicul.
Ce sa fac daca nu dispun de timp suficient pentru dormit? Ce sa fac pentru un somn mai bun?
Dormitul este indispensabil in viata de zi cu zi, are prioritate, nu poate fi neglijat. Se poate obtine un somn mai bun in cazul in care facem miscare, reducem consumul de alcool si tutun sau renuntam complet la aceste obiceiuri daunatoare, dar niciodata sa nu le consumam cu 1-2 ore inainte de culcare. Convingeti-va ca dormitorul este destul de racoros, silentios si salteaua ofera o sustinere corespunzatoare. Daca sunteti prea stresat din cauza sarcinilor zilei urmatoare, relaxati-va, organizati-va sarcinile, si dupa acestea mergeti la culcare.
Putem recupera noptile nedormite in timpul saptamanii cu un somn indelungat la sfarsit de saptamana?
Din pacate nu. Somnul prelungit la sfarsit de saptamana nu inlocuieste orele de somn pierdute in timpul saptamanii. In asa fel sa ne organizam programul in timpul saptamanii incat sa nu influenteze programul de somn. Prelungirea somnului la sfarsit de saptamana este doar o solutie provizorie, pe termen lung este daunator sanatatii.
Cand pot afirma ca sufar de insomnie?
Daca toate conditiile sunt asigurate pentru un somn adecvat si puteti spune ca nu sabotati somnul, totusi in fiecare zi va treziti obosit, cu moralul la pamant, va simtiti lipsit de putere, va recomandam sa va consultati medicul, pentru ca in acest caz suferiti de o problema de sanatate, care are in consecinta insomnia.
Care este cea mai buna saltea?
Acesta depinde de preferintele si necesitatile fiecaruia. O saltea care este buna pentru cineva nu inseamna ca va fi neaparat buna si pentru o alta persoana, dar nu este un motiv de excludere. Ca sa va dati seama care este salteaua ideala pentru Dumneavoastra, este nevoie sa vizitati un magazin de specialitate unde cu ajutorul unui specialist si incercand mai multe tipuri de saltele, veti gasi salteaua potrivita. La alegerea saltelei sunt trei factori de baza care trebuiesc luate in considerare: confort, sustinere si spatiu. Cuvantul confort trebuie definit la intelesul propriu. In timpul testarii saltelelor, principiul de baza nu este ca salteaua este moale sau ferma, ci conteaza faptul daca este confortabila sau nu. Al doilea factor de baza este sustinerea. Rugati pe cineva sa va urmareasca coloana in timp ce sunteti intins pe saltea. Daca linia coloanei nu este curba, inseamna ca sustinerea este ideala. Al treilea factor de baza este spatiul. Prin aceasta se intelege, ca fiecare individ necesita un spatiu corespunzator constructiei sale corporale pentru a putea dormi linistit. Trebuie sa avem spatiu suficient sa ne putem intoarce in pat fara sa deranjam partenerul de somn.
Cum as putea cumpara salteua ideala?
In primul rand incepeti cu evaluarea propriilor cerinte, examinarea patului, a sustinerii somierelor si efectuarea masuratorilor exacte. In al doilea rand faceti un calcul cam cat doriti sa investiti intr-o saltea noua. Acestea fiind facute puteti porni la magazinul de saltele. In cazul in care salteaua va fi folosita si de o a doua persoana, este necesar ca salteaua sa fie incercata de ambele persoane. Pentru a restrange optiunile, solicitati ajutorul personalului calificat. Fiti comunicativ cu personalul care va ajuta, informandu-l despre dimensiunile exacte, pentru ca astfel ajutati la gasirea celei mai corespunzatoare saltele din toate punctele de vedere.
Cand pot sa spun ca am nevoie de o saltea noua?
Corpul ne avertizeaza daca avem probleme cu salteaua veche. In asemenea cazuri apar des dureri de spate si de sold, oboseala de dupa trezire, strarea de slabiciune si somnolenta continua. Din acest motiv este recomandat sa va examinati salteaua macar odata la sase luni, pentru a vedea daca nu s-a deformat suprafata, daca nu si-a pierdut buna capacitate de sustinere. Daca observati cateva din aceste aspecte negative, a sosit vremea schimbarii saltelei.
Ce sa luam in calcul la achizitionarea unei saltele ?
In prealabil sunt patru aspecte ce trebuie luate in vedere: confortul, suprafata de dormit, structura, dimensiunea. Suprafata de dormit este cea mai importanta decizie la alegerea unei saltele. In primul rand trebuie sa indeplineasca conditia, ca in timpul odihnei fiecare vertebra a coloanei se fie in pozitia corecta si relaxata. O saltea ortopedica buna are acesta calitate. Nivelul de confort este unic pentru fiecare in parte si in functie de acest aspect trebuie aleasa salteua. Dimensiunea saltelei se alege luand in calcul statura corporala, avand in vedere ca in timp corpul nostu se poate modifica. Achizitionare unei saltele noi este o alegere pe termen lung si merita sa analizam genetica mostenita. Structura saltelei ajuta la alegerea suprafetei de dormit dar in cele mai multe cazuri producatorul recomanda tipul de suport pentru saltea pe care acesta ofera cel mai bun confort, ventilatie si durata lunga de viata. Primi pasi care trebuiesc facute cand ne-am hotarat sa achizitionam o saltea noua sunt urmatoarele: trebuie sa analizam preferintele noastre, luam in calcul ca schimbam numai salteaua sau schimbam si patul. Daca avem patul si numai salteaua vrem sa scimbam atunci, cu atentie trebuie sa masuram interiorul patului in lungime, in latime si sa luam in calcul distanta de la baza saltelei pana la marginea laterala de sus a-l patului. O saltea groasa nu neaparat este si mai confortabila. Chiar din contra, saltelele cateodata trebuiesc manevrate si o saltea grosa poate fi grea si ne expunem la un efort fizic fara rost. Dupa ce avem masuratorile, trebuie sa ne punem intrebarea “ Ne-am schimbat stilul de viata de la ultima achizitionare de saltea ” si “ Corpul meu a suferit o modificare in timp? ”. Raspunsurile la aceste intrebari pot influenta si ne ajuta la alegerea corecta. Daca salteaua va fi folosita de doua persone atunci neaparat va trebui incercata de fiecare. Cum putem alege cel mai simplu salteaua ideala? Prin simplu fapt ca ne intindem pe ea. Daca la prima vedere suntem cat de cat nemultumit de ea atunci putem cere sfatul consilierului de vanzari sa ne indrume, sa ne mai arate si alte variante. La incercarea saltelelor, cand ne intindem pe ele trebuie sa petrecem cateva minute pe saltea, in mai multe pozitii, mai ales in acele pozitii in care dormim. Din ce motive se poate distrude o saltea si cand a sosit timpul schimbarii acesteia? O saltea si de cea mai buna calitate se poate distruge in urma folosirii necorespunzatoare. Ca de exemplu: copii sar pe ea; crestera greutatii corporale sau din nefericire la intervineria unor boli care ne tine legat de pat pe o perioada foarte lunga de timp. Primele semne ca salteua noastra ar trebui schimbata sunt acelea, cand observam ca ne trezim obositi in fiecare dimineata, cu dureri de spate sau parca suntem intepeniti si nu in ultimul rand cand salteaua prezinta deformari vizibile. Verificati starea saltelei din sase in sase luni si daca observati aceste simptome atunci a sosit timpul schimbarii acesteia, in primul rand pentru sanatatea Dumneavoastra.
Ce dimensiune trebuie sa aiba salteaua?
Dormitorul nostru in principal serveste pentru recrearea de zi cu zi, deci asa sa ne alegem salteaua ca se ne fie comoda. Logic, o saltea mai mare este mai comoda fie ca-o folosim singur, fie doua persoane. Sa ne alegem salteaua in functie de constructia fizica si de obiceiurile de dormit cat ne permite spatiul.
Cati bani trebuie sa investim intr-o saltea?
In primul rand nu ar trebui sa consideram banii sacrificati pentru o saltea. Bineinteles nu toti dispunem de acelasi buget. Dar din pacate sunt multi care nu realizeaza (desi si-ar permite), cat de important este o saltea comoda si odihnitoare. Nemaivorbind ca este vorba de sanatatea noastra. Daca calculam ca un om obisnuit in timpul vietii petrece aproximativ 220.000 de ore dormind, ceea ce reprezinta aproape o treime din viata. Acestea fiind luate in calcul, cand ne decidem sa cumparam o saltea noua, mai ales ca aceasta alegere este pe cel putin 10 ani. Bineinteles daca este vorba despre camera de oaspeti marea majoritate nu cheltuie forte mult dar nici nu este nevoie pentru ca aceste saltele nu sunt folosite zilnic. Asadar am putut observa ca salteaua este una dintre cele mai importante obicte din caminul nostu.
Ce pot face cei care vor deveni in curand parinti?
Nimic nu poate fi o provocare mai mare decat ingrijirea unui nou nascut. O veste buna pentru acestia este ca aceasta perioada nu tine foarte mult. Dupa un timp bebelusii vor dormi poate chiar toata noptea alaturi de parintii lor, dar pana atunci va trebui sa va acomodati cu situatia. Poate fi atragatoare idea ca atunci cand bebelusii atipesc o ora-doua parintele sa se apuce de curetenie sau de gatit. Dar daca se poate, mai bine renuntati la aceste lucruri doarece acesta perioada scurta il puteti folosi pentru a va odihni si Dumneavoastra pentru a va reincarca cu energie. Nu este nimic rau in acesta. Reincarcat si odihnit veti putea face fata noilor eforturi.
Cat timp de dormit are nevoie un copil?
Un copil, in mod normal are nevoie de 9 ore de dormit pe zi. Sa ne asiguram ca aceasta perioada il petrece intr-o camera cu temperatura adecvata, in liniste si intuneric. Deasemenea este foarte important salteaua pe care doarme copilul, care trebuie sa fie in concordanta cu varsta si greutatea copilului. Daca copilul doarme bine si linistit atunci si parintele. Oare salteaua mea veche va fi bun pentru copil? Categoric nu. Daca salteaua veche pentru mine a fost incomod atunci si pentru copil va fi la fel. Chiar mai rau, pentru un corp care este in crestere si se transforma pe zi ce trece, are nevoie de un suport adecvat pentru evitarea unei eventuale deformari ale coloanei. Deci o saltea deformata si uzata nu este buna pentru nimeni.